Valikko

Valikko

Elämäntaidot suojelevat monelta pahalta

Artikkeli julkaistu Kauneus ja terveys lehdessä 12.10. 2022

”Olemme eläneet pitkään haastavia aikoja ja se tuntuu ihmisten jaksamisessa. Se kuuluu vuorovaikutuksessa ja varsinkin sosiaalisen median hurjissa kommenteissa.

Elämäntaitoja ja holistisia coaching-taitoja Life Coach Academyssa opettavaa Auli Hedmania maailman hulluus ja elämisen vaikeus surettaa. ”Eikö me milloinkaan opita elämään rauhassa ja hyvinvoiden, toisiamme kunnioittaen?

Ymmärrän, ettei maailma ole tässäkään tasa-arvoinen: erityisesti haastavina aikoina jyvät erottuvat akanoista: aina on niitä, jotka hallitsevat elämänsä ja aina on niitä, ketkä eivät saa pakkaansa kasaan. Hyvinvoivan ihmisen ei myöskään tarvitse roiskia pahaa oloaan toisten niskaan.

Uskon elämäntaitojen luovan hyvinvointia, toivoisin että mahdollisuus niiden oppimiseen olisi kansalaisoikeus. Miten eri asemassa ovatkaan henkilöt, jotka ovat saaneet kotoa esim. kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevan elämisen mallin ja hyviä ihmissuhteita ylläpitävät vuorovaikutustaidot? Kenelle opetetaan kotona ajattelun taitoja?

Suuressa roolissa ovat kasvatusalan ammattilaiset, joita meidänkin, holistisia elämäntaitoja opettavassa coaching-koulutuksessa, on ollut kiitettävän paljon. Valveutuneet opettajat tekevät uutterasti työtä paikatakseen elämäntaitojen osaamisvajetta, usein päätehtävänsä ohella. Monissa kouluissa on jo oma koulucoach tai elämäntaitoja opettava opo, mutta vara olisi panostaa  enemmänkin: tämän päivän satsaukset ovat tulevaisuuden vahvuuksia.”

Osaamisvajeet ihmissuhdetaidoissa kuormittavat myös työpaikalla

Pandemia nosti pintaan tuen tarpeen myös työpaikoilla; moni esihenkilö on huomannut tarvitsevansa lisäkoulutusta johtaakseen ihmisiä ja työhyvinvointia paremmin. Monimutkaiset ja haastavat tilanteet tarvitsevat rinnalleen uusia taitoja ja työkaluja.

On tavallista, että organisaatioissa esihenkilöiksi nostetaan henkilöitä, joilla on huippu asiaosaaminen, mutta ei välttämättä henkilöstöjohtamisen osaamista ja tämä näkyy työtyytyväisyyskyselyissä ja henkilöstön vaihtuvuudessa; osaamisvaje uuvuttaa myös esihenkilöitä. Vuorovaikutustaidot ovat ihmissuhdetaitojen kovinta osaamista, jotka eivät kehity itsestään, eikä niitä voi ulkoistaa.

Vuodessa voi oppia paljon

Oppimiselle on kaivattu nopeaa, työn oheen istuvaa väylää. LCA on vastannut tarpeeseen kehittämällä LCAF Certified Coach® (20op.) -koulutusohjelman aikuisille. Vuoden kestävä monimuotokoulutus antaa coaching -ydintaitojen lisäksi tietotaitoa tunne-elämän johtamisesta, vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidoista, sekä työhyvinvointivalmentamisesta. Koulutuksia järjestetään verkossa, Helsingissä ja Oulussa.

”Meille on tullut ennätysmäärä opiskelijoita työnantajan lähettämänä, minkä näen olevan hyvä asia. On hienoa, että yritykset kouluttavat henkilöstöään, se on koko työyhteisön etu. Myönteiset vaikutukset säteilevät myös yksityiselämään.”

Lisätietoja www.lifecoachacademy.fi