Valikko

Valikko

Ihminen kyllä oppii jos tahtoo

Valmentajana, opettajana ja äitinä joudun usein aitiopaikalta todistamaan inhimillisiä kasvukipuja.

Näen turhautumista ja kärsimättömyyttä suhteessa omaan kasvuun ja kehitykseen. Kipuilua, jota haluaisin sivustakatsojana helpottaa, samalla tietäen, että kasvu vaatii kasvajaltaan henkilökohtaista panostamista ja epämukavuuden sietoa. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

KASVU TAPAHTUU EPÄMUKAVUUSALUEELLA

Meillä kaikilla on oma mukavuusalueemme, olemisen ja tekemisen tila, jossa asiat ovat meille helppoja. Tämä tila on ihana ja iän karttuessa entistä koukuttavampi.

Kumminkin, syntyessämme tähän maailmaan, mukavuusalueemme on ollut varsin suppea: olemme osanneet juuri ja juuri käyttää kehomme perustoimintoja, esim. syödä, nukkua ja itkeä.

Jokaisen uuden taidon opettelu on vaatinut meitä kokeilemaan uusia asioita, joita emme vielä osaa. Seisominen, käveleminen, ilman apurattaita pyöräileminen, autolla ajamisesta puhumattakaan, eivät ole sujuneet meiltä noin vain kömmähtämättä, eikä varsinkaan heti ensimmäisellä kerralla.

Olemme yrittäneet, kaatuneet, parkuneet sadat jos tuhannetkin kerrat, ennen kuin uudet taidot ovat muuttuneet meille mukavuusalueen helpoiksi toiminnoiksi.

MIKSI KEHITYS TYREHTYY

On luonnollista että lapsuudessa siedämme kaatumisia ja kasvun epämukavuutta enemmän entä aikuisena. Mutta miksi? Tietysti oppimisvalmiutemme on ihan toista luokkaa lapsuuden ja nuoruuden kehitysvaiheissa, entä aikuisena. Kannustamisesta puhumattakaan.

Vai taputtaako sinulle joku vielä tänä päivänä siitä, että olet osannut käydä yksin vessassa?

Ehkä pitäisi.

On olemassa liuta muitakin syitä, joista tärkeimpänä pidän omaa asennetta ja ymmärrystä kasvun kaavasta.

Ihminen kasvaa kokeillessaan uusia asioita, ottaen lyhyitä, toistuvia vierailuja epämukavuusalueelle, sietäen alun kömpelyyttä, luottaen siihen, että kun toistoja tekee sinnikkäästi ja riittävän usein, ihminen kyllä oppii. Olethan oppinut kaiken tähän astiset taitosi saman kaavan kautta!


10 000 TUNTIA HARJOITTELUA TEKEE MESTARIN

Lahjakkaat henkilöt ovat uusien taitojen opettelussa tietysti edullisemmassa lähtöasemassa, mutta ahkeruudella on mahdollisuus voittaa lahjakkuus.

Kymmenen tuhannen tunnin taikarajan määritteli 1990-luvulla ruotsalainen psykologi Anders K. Ericsson, joka seurasi viiden vuoden iässä aloittaneiden viulistien harjoitusmääriä. Ammattilaiset saivat kymmenentuhatta tuntia täyteen parikymppisinä, hyvillä harrastajilla taas harjoitustunnit jäivät neljään tuhanteen.

Määrä on paljon, ja jos ymmärrämme aikamme rajoitukset, tajuamme nopeasti että mestariksi tuleminen kestää silti vuosia. Valitse siis tarkkaan ne alueet, joissa haluat kehittyä, sillä kaikessa et mestariksi ennätä.

Epämukavuusalueellakaan ei voi vierailla koko aikaa, vaan tarvitaan riittävää palautumista mukavuusalueella, jotta kehittyminen on mahdollista, eikä ihminen uuvu.

TOIMI ÄLÄ TOIVO

Pohdi siis vahvuuksiasi, kiinnostuksen kohteitasi ja valitse sieltä ne sinulle tärkeimmät. Kilauta myös uskotuille ystävillesi ja kysy heiltä, mitä vahvuuksia he sinussa näkevät; usein pidämme omia lahjojamme itsestäänselvyyksinä, emmekä osaa arvostaa niitä.

Kun suuntasi lähtee itsestäsi ja arvoistasi, luontaisista taipumuksistasi, motivaatiosi on kestävämpää, eikä horju pienistä, mihin tahansa kasvumatkaan kuuluvista puhureista.

Olitpa sitten jatko-opintojasi miettivä ylioppilas, tai tämänhetkiseen osaamisesi tai uraasi tyytymätön aikuinen, tutustu haaveisiisi, potentiaaliisi ja tee itsellesi realistinen kehityssuunnitelma, hommaa tarvittavat opettajat, tieto-taito ja lähde kömpelösti, mutta luottavaisesti tavoittelemaan itsellesi niitä taitoja, tai sitä ammattia, jota kohti haluat kasvaa.

Opit kyllä, jos niin tahdot.

Kirjoittaja Auli Hedman, työskentelee koulutusjohtajana Life Coach Academyssä, opettaen uusia itsensäjohtamisen ja elämänhallinnan taitoja ihmissuhdetyön ammattilaisille ja itsensäkehittäjille. Auli työskentelee myös yritysvalmentajana Coaching Labissa, joka on moderni työhyvinvoinnin palvelutalo yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa hyvinvoivien ja tiedostavien ihmisten kautta.

Lue lisää

www.lifecoachacademy.fi
www.coachinglab.fi