Valikko

Valikko

”Rukoile, mutta jatka soutamista!”

Muistatko tarinan hengellisestä miehestä, joka ajautui veneensä kanssa myrskyyn? Mies rukoili apua yläkerrasta, niinkuin maailmankuvansa mukaan tilanteessa kuului tehdä.

Miestä yritettiin pelastaa muutaminkin keinoin: tuli pelastusvene ja tuli vielä helikopterikin apujaan tarjoamaan. Mies, vahvassa uskossaan, kieltäytyi avusta ja sanoi että Jumala kyllä pelastaa hänet, ja istui veneessä myrskyssä odottamassa korkeampaa voimaa.Kävi kuitenkin niin, että mies hukkui ja päätyi taivaaseen. Jumalansa kohdattuaan, mies tuohtuneena ilmaisi pettymyksensä siitä, ettei Jumala pelastanutkaan häntä.

Jumala vastasi että hänhän lähetti veneen, helikopterin ja olihan miehellä airotkin, mutta mies ei ollut tarttunut näihin mahdollisuuksiin, vaan oli odottanut jotain suurempaa ihmettä pelastuksekseen, eikä ollut nähnyt näitä tavanomaisia asioita jumalallisena intervaationa. Tarina on jäänyt mieleeni ja huomaan pohtivani usein tarinan opetusta suhteessa oman elämän vastuunottoon ja coachingiin.

AIROIHIN ON TARTUTTAVA ITSE

Aloittaessani työni coachingin ja itsensäkehittämisen maailmassa, alalla oli hämmentävän paljon uushenkisyyttä, jossa oman elämän vastuuta siirrettiin pelkästään universumille ja odotettiin hyvän elämän manifestoituvan kun vaan riittävästi toivoi ja uskoi. Ajatus on tietysti kaunis ja tarjoilee houkuttelevaa oikotietä onneen, mutta realistinen se ei ole – saatikka vastuullinen. Eikä varsinkaan kuulu coachingin periaatteisiin.

MITÄ OVAT SITTEN COACHING PERIAATTEET?

Coaching on systemaattinen, ratkaisukeskeinen ohjausmuoto, jossa kannustetaan asiakasta asettamaan itselleen/elämäntilanteelleen tavoite, ja miettimään realistisia ratkaisuja, ongelmissa marinoitumisen tai haaveilun sijaan.Coaching teknikoilla herätellään ennenkaikkea ajattelua, ja mietitään strategioita ja tehdään toimintasuunnitelmia niihin asioihin, jotka auttavat coachattavaa eteenpäin, olipa ne sitten työhön tai yksityiselämään liittyviä. Tartutaan niin sanotusti härkää sarvista tietoisen pysähtymisen ja mindsetin muutoksen kautta.

Coachingiin kuuluu vahva olettamus siitä, että ihmisessä itsessään on potentiaalia löytää ratkaisut ja keinot päästäkseen eteenpäin, ja mitä enemmän ihminen ottaa vastuuta elämästään, sitä enemmän hänessä kehittyy kykyjä ja taitoja, vahvuuksia. Oppimiskokemusten ja onnistumisten myötä myös itsetunto ja tyytyväisyys elämää kohtaan lisääntyy.

USKOAKIN TARVITAAN

Ihminen on ”Homo religious” eli meillä on lajina universaali tarve uskoa korkeampaan voimaan: se tuo lohtua, parhaimmillaan viisautta ja lämmintä yhteisöllisyyttä, keinoja ja merkityksellisyyttä elämään. Tärkeitä ja kunnioitettavia asioita meille kaikille, joita on syytä miettiä ja muodostaa, itselle oikealta tuntuva, käsityksensä asiasta. Tähän meillä on luonnollinen tarve ja myös laillinen oikeus.

USKOSTA USKOMUKSIIN

Usko tarkoittanee myös arkisemmin uskoa itseensä ja mahdollisuuksiinsa: jos uskot, uskallat yrittää. Coachingissa työstämme paljon uskomuksia, joita meidän jokaisen ajattelun, tunteiden ja toiminnan taustalla on. Jos sinulla on esimerkiksi uskomus ettet ole esim. musikaalinen, et todennäköisesti lähde kehittämään soittotaitojasi, koska syvällä itsessäsi on uskomus, ettei sinusta ole siihen. Jos nostamme tämän ajatuksen suurennuslasin alle ja tutkimme sitä, voimme huomata, ettei ajatus ensinnäkään ole totta vaan ns. rajoittava uskomus, joka on istutettu sinuun jossain lapsuuden kokemuksessa: ehkä suvussasi on kommentoitu ettei sukunne ole kovin musikaalista sakkia, tai ehkä sinulla on ollut huono kokemus koulun musiikin tunneilta – tai ehkä jopa molemmat kokemukset. Miten vain, tämä uskomus on rajoittanut sinua kehittämästä itseäsi tällä saralla. Varmasti olisit oppinut soittamaan, kun vain olisit sinnikkäästi ja hyvässä opetuksessa harjoitellut.

OMAN ELÄMÄN SOUTAJAKSI

Elämän luonteeseen kuuluu mysteeri; kukaan meistä ei voi varmuudella sanoa, miten asiat linnunradan laidalla tarkalleen ottaen ovat. Arvauksesi on yhtä hyvä kuin minun. Se, mistä voimme olla varmoja on, että elämä on, mitä se konkreettisesti on, ja jos haluat käyttää tämän mainion mahdollisuuden hyväksesi, sitä on syytä istahtaa välillä ihan pohtimaan. Kuka olet, mitä toivot ja minkä eteen olet valmis tekemään töitä, ovat kysymyksiä, joita toivon jokaisen säännöllisesti miettivän. Vähintäänkin yksinään, mutta mieluusti vaikkapa hyvän ystävän tai asiaan vihkiytyneen, ammattitaitoisen coachin kanssa, livenä tai nykykätevästi virtuaalisesti. Se, että haluaa kasvaa potentiaalinsa ja ottaa elämästään ilon irti, on mitä suurinta kiitollisuuden osoittamista tätä ainutlaatuista elämän lahjaa kohtaan. Rukoillaan siis, mutta jatketaan soutamista tänäkin vuonna!

Kirjoittaja Auli Hedman, työskentelee koulutusjohtajana Life Coach Academyssä, opettaen uusia coaching-tekniikoita ja kokonaisvaltaisia elämäntaitoja ihmissuhdetyön ammattilaisille ja itsensäkehittäjille. Auli työskentelee myös yritysvalmentajana Coaching Labissa, joka on moderni työhyvinvoinnin palvelutalo yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa hyvinvoivien ja tiedostavien ihmisten kautta.

KOKEILE COACHINGIA ILMAISEKSI

  • Auli pitää ilmaisen webinaarin ”Henkilökohtainen strategia vuodelle 2020” 5.1. klo 14:00, jossa voit ohjatusti suunnitella tulevaa vuotta kotisohvaltasi käsin.
  • Auli pitää myös maksuttoman livevalmennuksen ”Itsensäjohtaminen ja Ajanhallinta” 12.1. klo 14:00, Jyväskylässä hotelli Versossa, jossa käydään läpi itsensäjohtamisen ja ajanhallinnan työkaluja oman elämän kehittämiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen.
  • Ilmoittautumiset vain www-sivujen kautta, kohdasta ilmaiset valmennukset.  Paikkoja rajoitetusti. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

LUE LISÄÄ

www.lifecoachacademy.fi