Määritelmiä coachingista
”Coaching on ajatuksia herättävä ja luova yhteistyösuhde, jonka tavoitteena on inspiroida asiakasta hyödyntämään kokonaisvaltaisesti henkilökohtainen ja ammatillinen potentiaalinsa.”
-International Coach Federation
”Coachingille ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä määritelmää, laajasti ottaen coaching voidaan ymmärtää ratkaisusuuntautuneeksi, tulosorientoituneeksi ja systemaattiseksi toimintatavaksi, jossa valmentaja turvautuu vakiintuneisiin ja tunnustettuihin poikkitieteellisiin teorioihin ja tekniikoihin tukeakseen yksilöiden, ryhmien tai organisaatioiden tavoitteen saavuttamista, suorituksen parantamista, hyvinvointia ja itseohjautuvaa oppimista.”
-Grant 2005
Kehittyvä ohjausmuoto
Kehittyvänä ohjausmuotona coaching on näkemyksemme mukaan menossa siihen suuntaan, että coachilta odotetaan myös syvempää tiedollista osaamista, jotta hän osaa valmentaa asiakkaitaan laadukkaammin.
Erityisesti työelämässä on kysyntää coacheille, joilla on hyvä asiaosaaminen, sekä hyvät coaching-taidot; esimerkiksi opettaja tai esimies, joka osaa hyvin oman ammattinsa, mutta osaa tarvittaessa käyttää työssään coachaavaa otetta, eli haastaa ohjattavaa löytämään itsestään ratkaisuita käsillä olevaan haasteeseen.
Coaching tekniikat
Coachingissa käytetään useita eri tekniikoita, tärkein niistä on coaching dialogi.
Coachingin dialogi muodostuu kyselemisestä, kuuntelemisesta ja palautteen annosta, ja siihen perustuu coaching-prosessin kehittävä osuus. Dialogin välityksellä voi tutkiskella omia ajatuksiaan, uskomuksiaan ja pyrkimyksiään.
Kysymysten avulla pyritään siihen, että asiakas löytää itse vastauksia eikä niitä anneta hänelle suoraan. Dialogin vahvuuksia onkin, että se opettaa ajatteluun, eikä pelkkään ulkoapäin tulleen tiedon vastaanottamiseen.
Coaching-prosessiin voi kuulua myös toiminnallisia menetelmiä, kuten roolinvaihtotehtäviä, visuaalisia harjoituksia, kinesteettisiä harjoituksia, luovia harjoituksia kuten kirjoitus- ja piirrustustehtäviä, erilaisia kartoituksia ja analyysejä sekä narratiivisia menetelmiä.
Kenelle coaching sopii?
Valmennus sopii ihmisille, jotka haluavat kehittyä ja ottaa vastuuta elämästään, oppia tuntemaan itsensä paremmin ja päästä elämässään eteenpäin. Kaikki ihmiset eivät tarvitse valmennusta, ja jotkut eivät ainakaan tiedosta tarvitsevansa. Oman elämän pohtiminen ammattilaisen kanssa on itsensä arvostamista, joka varmasti hyödyttää jokaista.
Coaching-prosesseja voi hyödyntää myös itsensä kehittämisessä, kasvatuksessa, asiakaspalvelussa, myyntityössä, johtamisessa sekä työyhteisöjen kehittämisessä.
Hae koulutukseen